Turani Baba'dan Yazılar
Yazı Başlıklarını Göster
Önsöz
Yazar: Şıhca Yavuz

--------------------------

Tabutu Sırtında, Sazı Omzunda Olan Adam

Ozanımızın ekrandaki www.turanibaba.com sitesine uğrarsanız, evin salonuna girince sizi gelmiş geçmiş Anadolu aşıkları, ozanları karşılar. Hemen hepsi de tanıdık. Onları bir arada görmenin mutluluğuna dalarsınız. Bunlar Turani Baba´nın konuklarıdır, dostlarıdır. Elbette Turani Baba´nın dostları sizin de bizim de dostlarımızdır. Bunlar; Hacı Bektaş Veli, Pir Sultan Abdal, Aşık Veysel, Mahzuni Şerif, Feyzullah Çınar, Ali İzzet, Davut Suları, Aşık İhsani, Aşık Mihmani, Aşık Nesimi, Muhlis Akarsu, Hacı Taşan ve Sivas Madımak´ta kaybettiğimiz canlarımızdır.

Turanı Baba´nın benim yanımda ayrı bir yeri var. Önce kendine özgü bir adam. O, içimizden biri ama ayrı, başka biri. Tanıştığımızda bana kartvizitini verdi. Bu kartviziti ben de size sunmak istiyorum. Ön yüzün de sırtında tabutu omzunda sazı Anadolu yollarına düşmüş bir Turani Baba. Kendi halinde yürüyen bir ozan. Ozanımızın, eni üç boyu beş santim olan kartvizitinden çok etkilendim. Bu kartvizit, sahibinin dünyaya hangi pencereden baktığını anlatıyor. Anlatmıyor adeta ilan ediyor.

Sırtında tabutu, omzunda sazı olan bu adam; tapu,dolar peşinde koşanlara sırtını dönmüş korkmadan, ürkmeden, eğilip bükülmeden yalvarıp yakarmadan, halktan ve haktan yana yola düşmüş biridir. Sırtında tabutu omzunda sazı olan bu adam hayata, iktidara, dünyaya meydan okuyor. Sırtında tabutu olan bu adam yürürken dünü, bugünü, işini gücünü değil, halkı, hakkı, adaleti, eşitliği düşünüyor. Yürürken dizelerinin iz düşümlerini adımlıyor. İç dünyasında insanoğlunun, derdini, sızısını, sevincini coşkusunu besteliyor. O yalnız içimizden biri değil iç dünyamızda gezen,dolaşan birileridir.


Ozanımızın şiirlerinden rasgele seçtiğim mısraları ilginize sunuyorum. Turani Baba yolu Anadolu yollarına düşmüş bir yolcuya "Al beni sinene sar da öyle git" diyor. Bir başka seslenişinde gönül adamı ozanımız mazeretini şairce "Bana izin vermez olgunluk çağım" diyor. Bilirsiniz ozanlar yerinde duramaz, yolu gurbete düşer. Sılada şair kendi kendine kaldığı bir anda durumunu bir dize ile dile getirir. "Gurbet elde unutmadı ardını".


Turanı Baba çağımız ozanıdır. Alanlarda, salonlarda, köy kahvesinde, onların binlerin önündedir. Yalnız önünde değil, yanında, yanı başındadır.

Ozanımızı dosyası ile basımevine gitme hazırlığında iken gördüm.
Sırtında tabutu elinde sazı olan ozanımızın bu ilk eserine beğeni ile okuyacağınızı umuyorum.

--------------------------

Yazı Başlıklarını Göster